London éjszakája
   
| London általános információk | Közlekedés | Fesztiválok, programok | Tippek, tudnivalók | Vásárlás | Westminster | West End | Marylebone | Bloomsbury | City | Southwark és South Bank | Kensington és Chelsea | Nyugat- London | Kelet- London (East End) | Észak London | Dél- London | London környéke | Galéria |
Southwark és South Bank

vilagvarosai.hu on Facebook

A Temzétől délre eső terület, Southwark, Shakespeare idejében a Cityben betöltött daraboknak és örömtanyáknak adott otthont. A terület egészen a 19. századig a nyomor és a bűn negyede volt. Ma ugyanez a terület nyüzsgő szórakoztatóközponttá nőtte ki magát.

Érseki palota

A Temze partján, a Lambeth Bridge mellett (szemben a Parlamenttel) áll a Canterbury érsek londoni rezidenciája, a Lambeth Palace. Az 1485.-ben épült palota csak ritkán látogatható, azonban parkja és a St Mary temploma ad otthont a Kerttörténeti Múzeumnak (Museum of Garden History). A múzeum két 17. századi kertész munkásságát állítja a középpontba, akik sok más egzotikus növény mellett az ananászt is meghonosították Nagy- Britanniában. A templom érdekessége, hogy itt nyugszik a lázadásról híres Bounty első embere, Blight kapitány.

Lambeth Palota Londonban
Foto: flickr by stevecadman

Birodalmi Hadi Múzeum

A Birodalmi Hadi Múzeum (Imperial War Museum) a Lambeth Road-ról közelíthető meg. A múzeum a háborúk szörnyűségének bemutatása mellett több időszakos kiállítást is szervez, olyan a háborúhoz alig kapcsolódó témákban, mint a divat, a törvényszegés vagy a sport. Az állandó tárlat részét képezik a tankok, fegyverek, a háborúkat megjelenítő műalkotások és imitált lövészárkok is. A belépés ingyenes.

Londoni Birodalmi Hadi Múzeum
Foto: flickr by Marc Götz

County Hall

A County Hall a Westminster híd után a Temze partján áll. Az épületet 1909. és 1922. között emelték, és itt működött Nagy- London önkormányzata 1986-ig. Ma egy japán vállalat tulajdonát képezi, és falai között található a Marriott Hotel, a Travel Inn, egy akvárium, egy képtár játékterem és gyorséterem is. Az Akváriumban 350 hal tekinthető meg hang-, fény-, és szaghatások kíséretében. Tartanak előadásokat az esőerdőkről és a cápákról. Aki etetési időben van jelen, az végignézheti, ahogy a búvárokbeviszik a táplálékot a ragadozóhalak közé. Ugyancsak a County Hall-ban látható a Dalí Universe, ahol Salvador Dalí 500 munkája tekinthető meg három téma köré rendezve.

County Hall Londonban
Foto: flickr by srboisvert

London Eye

Southwarkban található a világ legmagasabb óriáskereke, melyről csodás kilátás nyílik egész Londonra. A Milleneumi Kerékként is emlegetett, 135 méter magas építményt az új évezred köszöntésére adták át 2000.-ben. A kilátóként funkcionáló 32 üvegbúrába egyenként 25 fő fér be, s 30 perc alatt tesz meg egy kört.

London Eye
Foto: flickr by escapethematrix

Southwark Chatedral

A Southwark Chatedral, mely a 12. században apátsági templom volt, London egyik legszebb temploma. Az évekig a templom gyülekezetébe járó Shakespeare emlékére emelt emlékművet 1912-ben emelték. A neves amerikai egyetem névadóját, John Harvard-ot pedig ebben a templomban keresztelték meg. Ennek tiszteletére jött létre a Harvard- kápolna. A székesegyház előtti téren, a Borough Market a 13. században létesült gyümölcs- és zöldségpiac. Ma péntekesn és szombaton tartanak piacnapot, és főként biotermékeket, ínyencségeket árulnak.

Old Operating Theatre& Herb Garret

Ez az egyetlen olyan sebészet az országban, mely a 19. századból megmaradt. A múzeum bemutatja a 19. század orvosi gyakorlatát, illetve Southwark társadalomtörténetét. A Herb Garret 19. századi recepteket, és a hozzájuk használt gyógyfüveket mutatja be.

London Dungeon

A London Dungeon a városi rémségek és csapások bemutatója. A tárlat foglalkozik a feketehalállal, aNagy Tűzvésszel és Hasfelmetsző Jack-kel is.

HMS Belfast

A HMS Belfast az utolsó még látható második világháborús hajó.A csoportos látogatás során a hajóhídtól a gépteremig végigjárható a 950 fős legénységgel működött hadihajó. Archív felvételeken bevetés közben is megtakinthető a HMS Belfast.

Tower Bridge

A Tower-híd 1894-ben épült, burkolata alatt 1 ezer tonna acél található. Nagyobb vízijárművek érkezésekor a híd közepét bonyolult szerkezet emeli fel. A billenőkar telje felemelkedéséhez 90 percre van szükség. Az építményen belül működő Tower Bridge Experience a híd történetét és működését mutatja be.

Tower Bridge
Foto: flickr by flow14

Vinopolis, City of Wine

A Vinopolis kiállítása végigvezeti a látogatókat a világ híres borvidékein. A négy órás ismertető mellett a belépő díjában öt bor megkóstolása is benne van.

South Bank Centre

A South Bank Centre Európa legnagyobb kultúrközpontja. Itt található a Royal Festival Hall, a 2900 férőhelyes koncertterem, a Qeen Elisabeth Hall, ahová 912-en férnek be és a 372 főt befogadó Purcell Room. A kultúrközpont felső szintjén található a Hayward Gallery. Ez életműveket, mozgalmakat és művészettörténeti korszakokat mutat be. A szomszédos épületben található az ország elsőszámú művészmozija, a National Film Theatre.

Nemzeti Színház

Az 1976-ban megnyílt Nemzeti Színházban három terem, az Oliver (1200 fős), a Lyttelton (900 fős) és a Cottesloe (stúdiószínház) található. Az idegenvezetés során a színfalak mögé is bepillantást nyerhetnek a látogatók.

Nemzeti Színház
Foto: flickr by nomad831

Tate Modern

A Tate Modern, a kortárs és modern művészet bemutatója. A jellegzetes, magas téglakéményes épület, ahol a múzeum helyet kapott, valaha áramfejlesztő volt. A kiállítási tárgyak folyton változnak, így mindig valami újdonságot láthat a látogató.

Impresszum és jogi nyilatkozat - Impressum and Terms of Use