London éjszakája
   
| London általános információk | Közlekedés | Fesztiválok, programok | Tippek, tudnivalók | Vásárlás | Westminster | West End | Marylebone | Bloomsbury | City | Southwark és South Bank | Kensington és Chelsea | Nyugat- London | Kelet- London (East End) | Észak London | Dél- London | London környéke | Galéria |
Kensington és Chelsea

vilagvarosai.hu on Facebook

Kensington és Chelsea királyi kerülete kedvelt villanegyed neves áruházakkal, parkokkal és hangversenytermekkel. Valaha Kensington és Chelsea két különálló közigazgatási terület volt, mára azonban Kensington beolvadt Chelsea-be.

Apsley House

Az 1770-ben épült Aplsey House akkoriban a London 1. számot viselte. Itt működik a Hyde Parkra néző Wellington Museum, mely 4 ezer kiállítási tárgyat és látványos képtárat őriz.

Royal Hospital

A Royal Hospital-t 1692-ben Christopher Wren emelte. Itt laknak a veteránok teljes ellátással, ápolással és némi járandósággal. Az épület faburkolatos dísztermében ravatalozták fel 1852.- ben Wellington holttestét. Működik itt egy kis múzeum is. A kórház kertjében rendezik 1862. óta májusban a chelsea-i virágvásárt, mely a legnagyobbak egyike.

Londoni Royal Hospital
Foto: flickr by stevecadman

National Army Museum

A múzeum a brit hadsereg történetét mutatja be 1485.-től napjainkig. Itt állították ki Napoleon kedvenc lovának, Marengonak a csontvázát és az indiai hadsereg fegyvereit is. A fegyverek és ágyúk mellett festmények és életnagyságú modellek is láthatók.

Chelsea Physic Garden

Az 1,5 hektáros kertet 1676-ban hozták létre gyógynövények tanulmányozására. Olyan ritka növények i láthatók itt, mint a mandragóra és a maszlag. A rendezett ágyások külön mutatják be a gyógynövényeket, konyhakerti növényeket, veszélyeztetett fajokat, egyes kontinensek jellegzetes növényit. A kertben megtalálható egy országos bodorrózsa- gyűjtemény is.

Harrods

A Knightsbridge-ben található Harrods áruház messze földön híres.Messziről felismehető az előtte parkoló sofőrös Rolls- Royce- okról. A hírességek fő bevásárló helye, leárazáskor sokan napokkal az időpont előtt letáboroznak az épület előtt.

Harrods, London
Foto: flickr by Marica Salviato

Victoria and Albert Museum

A múzeum alapkövét 1899-ben maga Victoria királynő fektette le. Itt látható a világ legnagyobb iparművészeti gyűjteménye, csaknem 5 millió kiállítási tárggyal büszkélkedik. Maga a múzeum majd 13 kilométernyi utat foglal magába. Aki nem tudja végigjárni ezt a hosszú utat, a következőket azért mindenképpen nézze meg:
Üvegplasztika: a bejáratnál függő mű Dale Chihuly alkotása
Raffaello kartonjai: a Sixtus- kápolnába szánt falikárpitok vázlatai
Szoborpark: 18. század végi és 19. század végi neoklasszicista alkotások
Gipszöntvények és hamisítványok: neves műalkotások másolatai
Ázsiai és iszlám gyűjtemény: az indiai művészet fellegvára a Nehru- teremmel
Olasz gyűjtemény: olasz művészek alkotásai
Kerámiák: a világ legnagyobb kerámia-, csempe-, fazekasáru- és porcelángyűjteménye

Victoria and Albert Múzeum
Foto: flickr by wallyg

Természettudományi Múzeum

A Natural History Museum 75 millió növényt, kőzetet, ásványt és állatot őriz, legfőb büszkeségei azonban a dinoszauruszok. Emberbiológiai termében az emberi test valamennyi részét megvilágítják. A Jerwood Gallery-ben festmények, nyomatok és rajzok láthatók. Némelyikük a 19. századi felfedezők könyveihez szolgáló illusztrációk eredeti példánya. Itt található a hétemeletes kutatóközpont, a Darwin Centre is, ahol csoportos vezetés keretében járhatjuk körbe az épületet. Sétánk alkalmával akár neves tudósokkal is találkozhatunk.

Tudomány Múzeuma

A Science Museum egy technikatörténeti múzeum, mely a gőzmozdonytól kezdve mutatja be az elmúlt évszázadok technikai vívmányait. A múzeum 7 emeleten elhelyezkedő 10 ezer kiállítási tárgya egész napos látogatást kíván.

Royal Albert Hall

A Royal Albert Hall ,a mintegy 8 ezer fő befogadására alkalmas csarnok, 1870-ben épült. Az építéshez szükséges pénzt 1300 hely kiárusításával teremtettek elő. Az egykori tulajdonosok utódai ma is ragaszkodnak az így szerzett helyekhez. A csarnok üvegkupolája 41 méter magas, az itt található 10 ezer regiszteres orgona pedig 150 tonnát nyom.
Rengeteg rendezvényt tartanak itt a koncertektől a boxmeccsig. Júniusban a Royal Albert Hall ad helyet a BBC által támogatott komolyzenei koncertsorozatnak, a Henry Wood Promenád- koncerteknek.

Kensington Gardens

A Kensington Gardens a Hyde Park mellett fekszik. És bár a két park összeolvad, külön parkokként tekintenek rájuk. Együttes területük 2,5 km2.
A park egykor a Kensington Palace része volt, mely egy ideig királyi palotaként is funkcionált. A palotai mai küllemét Christopher Wren-nek köszönheti. A palota nyitva áll a nagyközönség előtt, és a látogatók nem csak az épület szépségében, hanem a királyi kosztümökben és műkincsekben is gyönyörködhetnek.
A palotakertben egy süllyesztett kert és egy üvegház is látható. A park közepén egy tó húzódik, melyet Serpentine-nek neveznek. Déli partján áll a mesehős, Peter Pan szobra, amelyet a hatóságok 1912-ben titokban, éjszaka emeltek meglepetésként.
A Hyde Parkban lehetőség van lovaglásra és csónakázásra is. VIII. Henrik idejében a a park még vadasparkként működött. A Hyde Parkban található a Diana hercegnőnek állított emlékszökőkút, a Princess Diana Memorial Fountain.

Kensington Park
Foto: flickr by wallyg

Impresszum és jogi nyilatkozat - Impressum and Terms of Use