London éjszakája
   
| London általános információk | Közlekedés | Fesztiválok, programok | Tippek, tudnivalók | Vásárlás | Westminster | West End | Marylebone | Bloomsbury | City | Southwark és South Bank | Kensington és Chelsea | Nyugat- London | Kelet- London (East End) | Észak London | Dél- London | London környéke | Galéria |
Közlekedés

vilagvarosai.hu on Facebook

Beutazás

Repülővel

Londont öt nemzetközi repülőtéren keresztül lehet elérni. A legnagyobb, és egyben a világ egyik legforgalmasabb repülőtere a Heathrow, mely Londontól 24 km-re fekszik. A másik jelentősebb reptér a várostól 40 km-re fekvő Gatwick. Emellett kisebb repülőterek is övezik Londont, mint a Luton a Stansted és a Dokkvidéken található London City Airport.

Heathrow

A Heathrow főleg a menetrend szerinti járatok felszálló- és leszállóhelye. Aki innen szeretné elérni a várost annak érdemes tudnia, hogy egy nemzetközi kaputól kilométereket kell gyalogolni, míg a főépületbe ér az ember. Emellett a repülőtérről bejutni a városba is elég drága.
A városba leggyorsabban a Paddington Station-ig közlekedő Heathrow Expressel lehet eljutni, mely 15 perc alatt teszi meg az utat. Innen akár már földalattival is tovább lehet utazni. Ennek a gyorsaságnak azonban ára van, a viteldíj 12 font.
A földalattival (Piccadilly Line) 40 perc alatt lehet elérni a West End-et, a viteldíj pedig 3,6 font. A földalatti megáll még a Kensigton, Knightsbridge, Park Lane, Piccadilly, Covebt Garden és King's Cross állomásokon is, azonban csak 5:00 és 23:40 óra között közlekedik ( vasárnap csak 6:00-tól).
Mintegy 10 fontért a London Regional Transport buszaival is el lehet jutni a városba. Az 1-es és 4-es terminálról, naponta 6:30- tól 22:15-ig félóránként induló buszok menetideje egy óra és szinte minden nagyobb hotelnél megállnak. Jegyet a buszvezetőnél válthatunk. Aki szereti a kényelmet a jellegzetes fekete taxin is eljuthat a városba. Ez az uticéltól függően körülbelül 30 fontba (plusz borravaló) kerül.
Autókölcsönzésre is van lehetőség, erről érdemes a reptéren tudakozódni.

Heathrow
Foto: flickr by

Gatwick

A Gatwick repülőtér menetrendszeri és charterjáratokat is fogad. Többek között a MALÉV gépeit is. Ennek a repülőtérnek nincs földalatti összeköttetése, de több buszjárattal is eljuthatunk a Victoria távolsági buszpályaudvarra.
A Gatwick Express-sel 30 perc alatt 10,5 fontért (a gyerekek 4 éves korig ingyen, 15 éves korig fél áron utazhatnak) juthatunk a városba. A járatok 5:00 és 24:00 között 15 percenként, utána óránként indulnak.
A Connex South Central vonatai is a Victoria buszpályaudvarra visznek, mintegy 8,2 fontért. A menetidő kb. 40 perc.
A Thameslink vonatai a King's Cross, Farringdon, London Blackfriars és London Bridge állomásokon állnak meg, a viteldíj 9,8 font. A menetidő akár 1 óra is lehet.

Gatwick
Foto: flickr by ccqd

London City Airport

A repülőteret főleg az üzleti utazók használják, mintegy 18 európai város érhető el innen. A belvárosba két kisbusszal lehet eljutni. Az egyik busz 25 perc alatt a Canary Wharf földalatti állomáson át a Liverpool Street Stationig visz, míg a másik a Canning Town pályaudvarig közlekedik. Innen át lehet szállni a városközpontba tartó járatokra.
A 473-as busszal a Plaistow földalatti megállóig lehet eljutni.

Luton

A London környéki kisebb repülőtér főleg "fapados" járatokat fogad (Wizz Air, Easyjet). Lutont a Thameslink vasútvonal köti össze a King's Cross és a London Blackfriars állomásokkal. A menetidő (a King's Cross-ig) 40 perc, a vonatok 20 percenként indulnak. A repülőtérről a vasútállomásig kisbusszal lehet eljutni.
Távolsági busszal (Green Line) a Victoria buszpályaudvarig juthatunk el mintegy 90 perc alatt.

Vasúton

Vasúton az Eurostar expresszvonattal lehet beutazni a Csalagúton keresztül. A járatokra a Paris Nord (menetidő 3 óra) és a Brüsszel-Midi (menetidő 160 perc) vasútállomásról lehet felszállni, és a londoni Waterloo pályaudvarra érkeznek. A menetjegy kora reggeli és késő esti járatokra olcsóbban kapható. A jegyelővétel nem előírás, de főszezonban célszerű előre megváltani a menetjegyet.

Eurostar vonat
Foto: flickr by skasuqa

Komppal

A kontinensről 20 kikötőből indulnak kompok a Brit szigetre (12 kikötőbe), innen tömegközlekedéssel, vagy gépkocsival juthatunk el Londonba. Aki autóval indul el a kontinensről nem csak komppal, de Nord-Pas de Calais- ból a Csalagúton is átjuthat a szigetre (Folkestone- ba) Komppal a legrövidebb út (75-90 perc) Calais és Dover között, itt a P&O és a Seafrance kompjai mellett a Hoverspeed nagy sebességű hajóival is utazhatunk (így a menetidő csak 40 perc). Ugyancsak a P&O val lehet eljutni Portsmouth- ból Cherbourg-ba és Le Havre- ba is. A Stena Line Hook of Hollandból visz el Harwichba, valamint az Ír- tengerre. Portsmouth és Caen valamint Plymouth és Santander (Spanyolország) között a Brittany Ferries közlekedik.

P&O komp
Foto: flickr by garybembridge

Helyi közlekedés

Helyi érdekeltségű vasút (Docklands Light Railway)

A helyi érdekeltségű vasút szerelvényei automata irányításúak, díjszabásuk megegyezik a metróéval. Ezzel a járművel a Bank és a Tower Hill földalatti megállótól Becktonig (Kelet- London) lehet közlekedni, illetwe Greenwich-en keresztül Lewisham-ig.

Földalatti

Londonban a leghatékonyabb és leggyorsabb közlekedési forma a földalatti. Azonban tudni kell róla, hogy csúcsforgalom (8:00-9:30 és 17:00-18:30) idején rengetegen utaznak metróval és ezért az állomásokon és a szerelvényekben is nagy a zsúfoltság. A tube, vagyis a földalatti 5:30-tól körülbelül éjfélig jár, a jegyeket pedig zónák szerint kell megváltani. A metró-hálózat hat zónára van osztva, és ezek szerint történik a díjazás. A jegyeket az elektronikus kapukon való átjutásig meg kell őrizni, különben kellemetlen meglepetések érhetik az utazót!

Londoni földalatti
Foto: flickr by vivido

Busz

A jellegzetes londoni buszok, a Doubledecker-ek a földalatti hálózathoz igazítva járnak. Éjszaka minden járat óránként indul a Trafalgar Square-ről a leginkább kihasznált útvonalakon.

Doubledecker busz
Foto: flickr by Tom Purves

Taxi

London híres fekete taxijairól (cab), és taxisairól, a cabbie-kről. A sofőrök szigorú feltételek mellett tesznek vizsgát és csak engedéllyel közlekedhetnek. A díjazás kilométerenként történik, melyet az óra mér. Telefonos rendelés esetén érdemes azzal is számolni, hogy az odautat is felszámolják. Érdemes azonban késő éjjel óvatosnak lenni a taxikkal, mert ilyenkor a hivatalos fekete taxik már nem járnak, helyüket az engedély nélküli, olykor megbízhatatlan minitaxik veszik át.

Londoni cabbie (taxi)
Foto: flickr by Adam Mulligan

Autóval

Aki nem saját gépkocsival érkezett, annak lehetősége van autót bérelni, amennyiben elmúlt 20 éves és jogosítványa egy évnél régebbi. A biztosítás többnyire beleszámít a kölcsönzési díjba, amely heti 200 fontnál kezdődik (!).
Autót azonban akkor érdemes kölcsönözni, ha Londonon kívülre tervezünk kirándulást, ugyanis a városi közlekedés elég kaotikus (nem beszélve a baloldali közlekedésről) Rengeteg az egyirányú utca és a türelmetlen gépkocsivezető. Emellett a belvárosban hétköznap 7:00-18:30 5 fontos "dugódíjat" is kell fizetni. Az alkoholfogyasztás szigorúan tilos, és a biztonsági öv használatát is szigorúan ellenőrzik.

Hogyan spórolhatunk a közlekedésen?

Vásárolhatunk egynapos turistajegyet, mely korlátlan utazást tesz lehetővé a metrón, a buszokon és a helyi érdekeltségű vasúton. A kedvezmény zónák szerinti felosztásban kapható. Az összes zónát lefedő (6 zóna) One Day Travelcard 8,2 fontba kerül. A jegyek kaphatók sok újságárusnál illetve a földalatti pénztáraiban.

Impresszum és jogi nyilatkozat - Impressum and Terms of Use