London éjszakája
   
| London általános információk | Közlekedés | Fesztiválok, programok | Tippek, tudnivalók | Vásárlás | Westminster | West End | Marylebone | Bloomsbury | City | Southwark és South Bank | Kensington és Chelsea | Nyugat- London | Kelet- London (East End) | Észak London | Dél- London | London környéke | Galéria |
Vásárlás

vilagvarosai.hu on Facebook

London messze földön híres butikjairól, áruházairól. A mintegy 30 ezer üzletben bizonyára mindenki talál kedvére valót. A legtöbb üzlet természetesen a belvárosban található, de ezen belül is találhatunk különböző bevásárló negyedeket.

Oxford Street

London leghíresebb bevásárló utcája az Oxford Street. Itt megtalálhatók az olcsó tömegcikkeket áruló boltok és a neves áruházláncok egyaránt.
Az egyik legnevesebb áruháza a Selfridges, ahol utcai ruhák, estélyik, sportfelszerelések, kozmetikumok sőt háztartási eszközök is megtalálhatók. A John Lewis, szintén neves áruház, arról is híres, hogy ha a vásárló máshol olcsóbban megkapja a náluk vásárolt terméket, a különbözetet visszatérítik. Neves áruházak még a Debenhams (egyedi ruhák) és a Marks&Spencer.
Az Oxford Circustól keletre eső területek kevésbé vonzóak. Itt többnyire a divatból kiment cikkek kaphatók. Emellett ezen a végen található több lemezáruház (HMV, Virgin) és könyvesbolt (Waterstone's, Borders) is. Az Oxford Street keleti végén a Tottenham Court Road fut, melynek északi részén bútorboltok sorakoznak, míg déli végén hifi- és számítógépes szaküzletek sokasága várja a vásárlókat. Az út folytatása a Charing Cross Road. Itt rengeteg művészeti könyveket áruló bolt és antikvárium található, de itt áll az óriási Foyle's (könyv) áruház is.

oxford street bevásárló utca
Foto: flickr by Olivier Bruchez

Soho és Chinatown

A Soho a Wardour Street két oldalán, nagyjából két részre különíthető el. Nyugatra a bohókás boltokban régi képes újságok és vicces, bolondos tárgyak kaphatók, de több divatáru üzlet is található. Kapható ezekben utcai ruha, csábos alsónemű és butikáru is.
A Soho keleti felén található Chinatown (Kínai negyed). Itt számos ázsiai szupermarket található magas színvonalon.

Chinatown Londonban
Foto: flickr by Pete Reed

Regent Street

A Regent Street üzletei nagyrészt a Piccadilly Circus és az Oxford Street között találhatók. Az itt található üzletek színvonala általában magasabb az Oxford Streeten találhatókénál, az előkelő üzletláncok szinte mindegyike megtalálható. (Gap, Laura Ashley, Dicjins &Jones, Hugo Boss stb.)

Piccadilly

A Piccadilly Circus- nél két legendás áruház is található. Az egyik a Lillywhite’s sportáruház, a másik a Tower Records lemezbolt, ahol a vezető együttesek kihozzák albumaikat. A Royal Academy-vel szemben működik London legrégebbi könyvesboltja, a Hatchard's. Nem messze található kilencszintes Waterstone's pedig Európa legnagyobb könyváruháza.
A Jeremyn Street (párhuzamosan fut a Piccadilly-vel) elsőosztályú szabók és ingkészítők működnek. Itt található még a Piccadilly árkádsor is, valamint a hagyományos élelmiszer- áruház a Fortnum & Mason, amely híres finom teáiról, dzsemjeiről.

Piccadilly
Foto: flickr by Wallyg

Mayfair

A Mayfair London egyik legelegánsabb negyede. A környék szűk sikátorai között található a Savile Row szabóság és a Burlington árkádsor is. A South Molton Street-en a legújabb felnőtt- és gyermekdivat szerint készült darabokból válogathatunk.
A New Bond Streeten Európa legjobb divatházai képviseltetik magukat. (Versace, Armani stb.) De megtalálhatók itt a híres cipő- és táskamárkák képviselői is.

Covent Garden

A Covent Gardent tartják London egyik legvonzóbb bevásárlónegyedének. A piac mellett rengeteg kávéház, bár és üzlet várja a vásárlókat. A Market Hall központi vásárcsarnokában főként kézműves árukat és használati cikkeket árusítanak (nemegyszer maga az iparművész). Hétfőnként a régiségeké a főszerep.
A Long Acre-en áll a világ egyik legnagyobb útikönyv- és térképkereskedése, a Stanford's.

Covent garden
Foto: flickr by GothPhil

Chelsea

Chelsea legendás bevásárlóutcája a King's Road. Az utca elején elegáns üzletek sorakoznak (French Connection, Monsoon stb.), míg a következő részen többféle üzlet is található a férfi fehérneműket árusító bolttól a csokoládéüzletig.

Knightsbridge

Itt található London egyik vezető divatdiktátorának, Harvey Nicholsnak az üzlete. (A Brompton Road és a Sloane Street sarkán)
A Sloan Street felső részén a divaté a főszerep, a Brompton Roadon az elegáns butikok mellett elegáns üzletláncok is találhatók. A leghíresebb közülük a hétszintes, harminc osztállyal büszkélkedő Harrods áruház, ahová csak megfelelő öltözetben lehet betérni (erről a biztonsági őrök gondoskodnak).

London azonban nem csak a butikokról és áruházakról híres, hanem a piacokról is. A legnépszerűbb piacok:
Portobello Road: drága régiségek (szombaton), gyümölcs és zölség illetve ruházat (csütörtökön zárva)
Brixton Market: afrikai és karibi termékek, csecsebecsék
Berwick Street (Soho): gyümölcs, zöldség, sajt, kenyér (jó árak)
Borough Market: biotermékek
Brick Lane: szinte minden kapható
Columbia Road: London legjobb virágpiaca
Jubilee Market (Covent Garden Piazza): emléktárgyak turistáknak
Apple Market (Covent Garden Piazza): ékszerek
Petticoat Lane: zsúfolt piac, ahol szinte minden kapható
Greenwich Market: kézműves áruk, antikvár lemezek és könyvek
Camden Market: retroholmi és divatáru
Camden Lock: fedett vásárcsarnok kézműves portékával

Impresszum és jogi nyilatkozat - Impressum and Terms of Use