London éjszakája
   
| London általános információk | Közlekedés | Fesztiválok, programok | Tippek, tudnivalók | Vásárlás | Westminster | West End | Marylebone | Bloomsbury | City | Southwark és South Bank | Kensington és Chelsea | Nyugat- London | Kelet- London (East End) | Észak London | Dél- London | London környéke | Galéria |
Westminster

vilagvarosai.hu on Facebook

Westminster a londoni közigazgatás központja. Itt található a királynő és a miniszterelnök rezidenciája, a Parlament és a Westminster- apátság is, számos brit uralkodó temetkezési helye.

Whitehall

A Trafalgar Squar-en áll a polgárháborút kirobbantó I. Károly lovasszobra, melyet 1663-ban készítettek. Emellett ez a szobor jelöli London nulladik kilométerkövét is.
A Whitehall egy széles sugárút a Trafalgar Square és a parlament között, melynek két oldalán kormányhivatalok sorakoznak. A Whitehall Színház után a fegyveres erők főparancsnokának hivatala és a lovas testőrök (Horse Guards) laktanyája áll. Látványos, ahogyan a királyi testőrök (egyenruhában, fehér kesztyűben és tollforgós sisakban) az egykori Whithall Palace-t őrzik. (Itt lakott VIII. Henrik) Itt rendezik meg továbbá a Királynő hivatalos születésnapi ünnepségét is.

Parlament

A Parliament Square volt az ország első körforgalmú tere. Ekörül helyezkednek el London fő jelképei.
Ezek közül az egyik a Parlament 100 méter magas óratornya, melynek harangja 13 tonnát nyom. A harangot egy túlsúlyos parlamenti képviselőről, Benjamin Hallról nevezték el, aki részt vett a Big Ben (a harang) felszerelésének munkálataiban.
Szemben áll a képviselők irodaháza a Portcullis House, melynek érdekessége, hogy kéményei a légkondícionáláshoz tartoznak.
A Parlament legrégebbi és legpatinásabb része az 1708.-ban épült Westminster Hall. Ezt az épületet készült felrobbantani Guy Fawkes a 17. században, azonban nem járt sikerrel. Azonban a Westminster Palace így sem menekült meg, 1835.-ben egy tűzvészben a Westminster Hall és egy kis altemplom kivételével leégett. Mai formáját Sir Charles Barry és Augustus Pugin tervei alapján nyerte el. Az épültet a Victoria Tower zárja, ahonnan Lordok Házának bejárata nyílik. Ezen az ajtón lép be a Királynő, hogy megnyissa a Parlament új ülésszakát. A toronyban jórészt régi iratokat tárolnak, de ez jelzi a parlamenti üléseket is. Ha ülésezik a parlament, a tornyon a nemzeti zászló, a Union Jack lobog. (Éjszakai ülések esetén az óratornyot világítják ki)
Az Alsóházba a Szent István- kapun lehet bejutni, és az ülések a látogatók galériájáról végignézhetők. Itt kell sorban állniuk azoknak is, akik augusztustól szeptemberig idegenvezető kíséretben akarják körbejárni a törvényhozás épületét.
A Parlament épületével szemben áll a Jewel Tower, melyet vizesárok vesz körül. Az itt található múzeum a képviselőház múltját és jelenét tárja fel.
A Victoris Towers Gardenben áll Rodin, A calais-i polgárok című szoborcsoportja mellett Emmeline Pankhurst és lányának (nőmozgalmi aktivisták) szobra is.

Londoni parlament
Foto: flickr by binarystatic

A miniszterelnök rezidenciája

A miniszterelnöki rezidencia a Downing Street 10. szám alatt található, 1732 óta laknak itt a miniszterelnökök. Földszinti tanácstermében ül össze a kabinet, a szomszédos 11. szám alatt pedig a pénzügyminiszter lakik.

Cabinet War Rooms

A kormány háborús bunkere a második világháború idején nyújtott menedéket a kormány tagjainak. 1984. óta múzeum működik benne, minden pontosan úgy látható, ahogy a világháború idején volt. Megtekinthető az akkori térképterem és írógéppark, illetve a bunkert a Fehér Házzal (USA) összekötő telefon, a "forró drót".
A kiállítás tárgyai között szerepelnek Churchill fegyverei, levelei, táviratai.

Buckingham Palace

A Buckingham Palota 1837. óta a királyi család legfőbb londoni rezidenciája. Augusztustól szeptemberig azonban a királynő nem lakik itt, így fogadótermei megnyílnak a látogatók előtt. A fogadótermek mellett megtekinthető még a zeneszoba, az étterem és a Vermeer, Rembrandt és Rubens alkotásaival díszített trónterem is, természetesen idegenvezetővel. Emellett a látogatók sétát tehetnek a 16 hektáros palotakertben is. A palota többi részébe (több mint 600 teremből áll) kizárólag meghívóval lehet bejutni.
Az északi szárny első emeletén találhatók a királynő és Edinburgh hercege által használt 12 szoba, melyek mindegyike a Green Parkra néz. A királynő jelenlétét a felhúzott nemzeti zászló hirdeti a londoniaknak.
A Buckingham Palace Roadon található a Queen's Gallery, ahol a világ legnagyobb magánkép- gyűjteménye látható. Található itt da Vinci- rajzgyűjtemény, Rubens- portré, Hoghart művek és még sok értékes darab.
A szomszédos királyi istállók (Royal Mews), adnak ottont nem csak a hintóknak, de a Rolls Roye-oknak is. Az állami ünnepségeken a királynő az 1762-ben készíttetett aranyhintót használja. London egyik legfőbb nevezetessége a palota előtti őrségváltás (az őrök medvebőrös sisakja is igen híres), melyre minden nap 11:30-kor kerül sor. (télen minden másnap) Az új őrség a Wellington laktanya felől közeledik, s a palota előcsarnokában találkozik a régi őrséggel, és katonai indulók kíséretében kicserélik kulcsaikat.
A palota előtt áll az 1901-ben készített, a brit világbirodalom nagyságát hirdető Quen Victoria Memorial (Viktória- királynő emlékműve)

Buckingham Palota London
Foto: flickr by Travis S.

Westminster Abbey

A Westminster- apátság Nagy- Britannia legrégebbi egyházi épülete. A gótikus épület belső kialakítása és díszítése messze földön híres.
Az apátság keleti végénél található a St Margareth's Church, ahol az előkelő társaság hivatalos istentiszteleteit és esküvőit tartják.
Emellett az apátság a nemzet temetkezőhelye. II. Györgyig maguk a királyok is ide temetkeztek, de itt nyugszik többek között Charles Darwin, David Livingstone és Sir Isaac Newton is. Emellett itt nyugszik számos névtelen háborús halott is.
A Költők sarkában a fél angol irodalom képviselői nyugszanak (Kipling, Chaucer, Dickens stb.). Ben Johnson-t állva temették el, mert nem akart holtában sok helyet foglalni. Azonban az apátság nem csak a nemzeti temetkezőhely, hiszen a koronázási szertartás 1308.-tól fogva az apátság falai közt zajlik.
Az apátság híres része még a Káptalanterem, ahol a 14. században összeült az országgyűlés, illetve az altemplom múzeuma, ahol az apátság kincseit és számos uralkodó halotti maszkját illetve temetési viaszmását őrzik.

Westminster apátság Londonban
Foto: flickr by Wallyg

Westminster Chatedral

A Westminster Chatedral London legjelentősebb katolikus temploma. A 19. századi templom 100 méter magas tornyába lift vezet fel. Érdemes fellátogatni, mert a kilátás páratlan szépségű.

St James's Park

A St James's Park mesterséges tavai és virágágyásai London legszebbjei közé tartoznak. A parkban rengeteg kacsa, és más vízimadár, köztük fekete hattyú és pelikán is látható. A madarakat pontosan délután 3 órakor etetik.

The Mall

A The Mall a Buckingham Palotát és a Trafalgar Square-t összekötő széles sugárút. Itt hajt végig a királynő aranyhintaján, lovast estőrei kíséretében, hogy megnyissa a Parlament új ülésszakát. A The Mall-on rengeteg nagyszerű épület és műemlék található. Itt áll többek között Károly herceg otthona, a Clarence House, a Christopher Wren által tervezett Marlborough House és a St James's Palace, amely VIII. Henrik lakhelye volt. A The Mall- ról az Admiralty Arch vezet át a Trafalgar Sqare-re. Az 1911-ben emelt ötnyílású díszkaput VII. Edward építtette édesanyja, Victoria királynő tiszteletére. Érdekessége, hogy középső kapuját csak álami ünnepségek alkalmával nyitják ki, és ezen közlekednek a királyi fenségek.

Impresszum és jogi nyilatkozat - Impressum and Terms of Use