London éjszakája
   
| London általános információk | Közlekedés | Fesztiválok, programok | Tippek, tudnivalók | Vásárlás | Westminster | West End | Marylebone | Bloomsbury | City | Southwark és South Bank | Kensington és Chelsea | Nyugat- London | Kelet- London (East End) | Észak London | Dél- London | London környéke | Galéria |
West End

vilagvarosai.hu on Facebook

A West End a londoni szórakozás fő központja. Színházak, éttermek, fények és csillogás jellemzik.

Piccadilly Circus

Piccadilly Circus a West End központjában fekszik, ez "az a hely, ahol a világ találkozik". Állandó a nyüzsgés, éjjel- nappal turisták hada lepi el. London legforgalmasabb közlekedési pontja 1819.-ben épült (itt van London legnagyobb földalatti megállója is), s 1890.-ben gyulladtak ki a máig meghatározó látványosságot nyújtó fényreklámok.
A tér közepén Erósz, a szerelem istenének szobra díszíti a kutat. Ugyancsak a Piccadilly-nél található a Trocadero Centre, egy hatalmas bevásárlóközpont. Érdekessége a fedett átjárók, vízesések és cserepes virágok sokasága. A bevásárlóközpontban található az ötemeletes Funland szabadidőközpont is, melyben videojátékok, uszoda dodzsem, sportbár és sok más szabadidős sportlehetőség várja a betérőket.
A Piccadillyn áll a Ritz Hotel is, melynek Pálmakertbéli teájára eg hónappal előre be kell jelentkezni.

Trocadero Centre Londonban
Foto: flickr by Kake Pugh

Soho

A Shaftesbury Avenue északi oldalán terül el kis utcák hálózatából álló, éttermekkel, pubokkal, kisebb boltokkal, színházakkal és mozikkal teli Soho.
A Soho Sqare a 17. században épült, akkor London legelőkelőbb terének számított. Ma a tér középpontjában áll II. Károly szobra. Az 1960.-as években a bohémvilág központja volt ez a városrész, művészek és írók lepték el.
Sokan a klubok és bárok városrészeként ismerik, és részben igazuk is van. Rengeteg örömtanya is várja a betérőket, melyek "minden igényt kielégítenek". Érdemes azonban vigyázni ezekkel a helyekkel, mert könnyen odaveszhet a nyaralásra magunkkal vitt összeg.

Kínai negyed

A Shaftesbury Avenue-tól délre fekszik Chinatown, azaz a Kínai negyed. Erről számos kínai csemegeüzlet, étterem, áruház, díszes utcai lámpa és boltív árulkodik. Nem csak a keleti ízek szerelmesei találják meg itt számításaikat, de a gyógyfüvek és a természetgyógyászat hívei is. Vasárnaponként piacnapot tartanak egzotikus ételekből.
Az igazi látványosság és élmény mégis a február eleji kínai holdújév, amikor maszkos, jelmezes emberek lepik el az utcákat.

Leicester Square

A Leicester Sqare nem messze fekszik a Piccadilly Circus-től. Nem csak mozijairól híres, hanem arról is, hogy a tér négy sarkán híres emberek szobrai állnak. Középen áll az 1874.-ben épült Shakespeare- emlékmű, melyet rézlemezek vesznek körül. Ezekről leolvasható a világ nagyvárosainak távolsága a szoborhoz képest. A szobrok mellett utcai zenészek, karikaturisták és időnként körhinták is remek látványosságot nyújtanak. A tér északi végében működik a Svájci Központ, melynek harangjátéka sok turistát vonz.

Trafalgar Square

London legnagyobb köztere a Trafalgar Square, mely nevével tiszteleg a Napoleont Trafalgar-nál legyőző Nelson admirális előtt. Az admirális 3,6 méteres szobra a tér közepén egy 50 méter magas korinthoszi oszlopon áll, melyet négy (faragott) oroszlán őriz.
A tér hagyományosan politikai gyűlések és újévi mulatságok helyszíne. Emellett a téren kerül felállításra a minden karácsonykor Norvégiából érkező 20 méter magas lucfenyő. Ez Oslo ajándéka, amiért a második világháború idején London befogadta a királyi családot.
A tér északi végében áll a Nemzeti Galéria és a Nemzeti Arcképtár, keleti végében pedig a tér legrégebbi épülete, az 1724-ben épült St Martin-in-the-Fields.(Amikor épült a tér helyén még mező feküdt.) A tér délnyugati sarkán az admiralitás-ív jelzi a The Mall kezdetét.

Trafalgar Tér Londonban
Foto: flickr by OZinOH

Nemzeti Galéria

Nemzeti Galéria, az ország legjelentősebb képtára. Olyan festők művei láthatók itt, mint Rubens, El Greco, Rembrandt vagy Van Gogh. A főépületből elindulva a nyugati szárnyban a reneszánsz korszakából származó festmények láthatók. Az északi szárnyban a 17. századi festők remekművei láthatók, míg a keleti szárnyban az impresszionizmus képviselőinek, illetve Van Gogh és Cézanne munkáival találkozhatunk. A Nemzeti Galéria mögött áll a Nemzeti Arcképtár, ahol öt emeleten láthatók a nemzet nagyjainak festményei és fotói. A festmények és fotók nagyjából időrendben és korszakonként témák szerint rendezve helyezkednek el.

Strand

A Strand a West End-et a City-vel öszekötő sugárút. Valaha egyike volt London legdivatosabb utcáinak. A Chairaing Cross metróállomás előtt álló kereszt, annak az I. Edward által emeltetett keresztnek a másolata, melyet a király felesége temetési menetét jelölő 12 állomás utolsójaként emeltetett. A Chairing Cross-tól mérik a távolságokat Londonban.
A Tudorok és Stuartok korában a sugárutat paloták szegélyezték egészen a Temzéig. A Victoria- rakpartot 1870.-ben építették a forgalom elterelése céljából. Aki Greenwich-be szeretne kirándulni hajóval az a Charing Cross Pier-től indulva teheti meg. A móló mellett áll az i.e. 1475-ben faragott, 18 méter magas obeliszk, a Kleopátra tűje. Az obeliszket 1819-ben ajándékozta Egyiptom Nagy- Britanniának. A 180 tonnányi obeliszk alá olyan újságokat temették, melyek hírül adták a felállítást, illetve négy Bibliát négyféle nyelven, egy vasúti menetrendet, pénzérméket és az akkori idők 12 angol szépségének fotóit is.
A Strandon több színház mellett áll a híres Savoy Hotel. Az 1889-ben épült hotelben Londonben elsőként voltak külön fürdőszobák, villany és felvonó. Továbbá ez az egyedüli pont a városban, ahol jobbkéz-szabály szerint kell közlekedni.

Covent Garden

A Covent Garden helyén egykor zárda állt, majd évszázadokon át itt működött London legnagyobb piaca. A piac 1974-ben elköltözött, helyére éttermek, kávézók, bemutatótermek települtek. Északi sarkán áll a borsos áron jegyet kínáló Királyi Operaház, amely egy 1733.-ban épült színház helyére épült. A nyugati oldalon áll a Szent Pál templom, mely 1633.-ban épült. Ebben a templomban is, csakúgy mint London szinte összes templomában, számos síremlék található.

Londoni Közlekedési Múzeum

A Londoni Közlekedési Múzeum a Covent Garden délkeleti sarkán áll. A múzeumban hintók, buszok, lóvasút, villamosok és modellek tekinthetők meg. Érdekesség, hogy a múzeum foglalkozik a környezetszennyezés kérdésével is. A gyerekek részére nagy játszótereket építettek ki, a nagyobb gyerekek pedig földalattit is vezethetnek.

Színházi Múzeum

A Színházi Múzeum a Londoni Közlekedési Múzeum szomszédságában áll. (megközelíteni azonban a Russel Street felől lehet) Az intézmény a Victoria and Albert Museum-hoz tartozik. Tárlatában jelmezek, portrék és díszletek találhatók. Emellett jelmezkészítő műhelyek és sminkbemutatók is várják az érdeklődőket.

St James's

A St James's a Piccadilly-től délre fekszik. A királyi udvartartás köré szerveződött városrészben zártkörű klubok és fényűző lakhelyek sorakoznak.
A Carlton House Terrace-ben valaha főrangúak laktak, ma kormányhivatalok találhatók itt. Híres még a St James's Street és a Jeremy Street is elegáns éttermeiről, üzleteiről.

Mayfair

A Mayfair, ami az évente megrendezett előkelő vásárról kapta nevét, a 18. század óta a hatalom és a pénz megtestesítője. A városrész "főutcája" a Bond Street, ahol elegáns ékszerüzletek divatszalonok és régiségboltok sorakoznak. Itt áll a Sotheby's aukciósház székháza is. A belépés ingyenes, de az alkalomhoz illő öltözéket a biztonsági őr szigorúan ellenőrzi. A Bond Street egyik padján Eisenhower és Churchill bronzszobra ül. Ez is mutatja az erős amerikai jelenlétet ebben az elegáns negyedben. Itt áll az Egyesült Államok vizesárokkal körülvett nagykövetsége is, melynek kertjében Roosevelt elnök szobra áll.
A Park Lane Mayfair nyugati határa. Itt áll a Hilton, és a Dorchester Hotel, illetve a Grosvenor House Hotel, melynek díszterme a legnagyobb Londonban.

Mayfair
Foto: flickr by Mr Atrocity

Oxford Street

Az Oxford Street régebben a kivégzés előtt állók utolsó útja volt. Az utca nyugati végében áll Márvány-ív, mely az egykori vérpadnak állít emléket.
Ma üzletek sokasága található itt. A Londonba látogatók egyik kedvelt úticélja. A kisebb üzletek és butikok mellett olyan nagy áruházak is megtalálhatók itt, mint a Selfridges. Decemberben az Oxford és a szomszédos Regent Street is díszkivilágítást kap, ami még több turistát vonz.

Impresszum és jogi nyilatkozat - Impressum and Terms of Use